Meest gestelde vragen over afvalvrije (circulaire) bekersystemen

Of het nu over herbruikbare of recyclebare bekers gaat, in beide gevallen hebben we het over een afvalvrij of circulair bekersysteem. Vooral het ‘systeem’ is belangrijk want de beker moet weer terugkomen voor hergebruik of recycling en mag wat ons betreft dus niet meer in de verbrandingsoven terecht komen. Maar hoe pak je dat dan aan? We hebben de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

 
amsterdamopenair-38.jpg
 

Herbruikbare bekers

1. Is het gebruik van herbruikbare bekers een duurzame keuze?

Ja, wanneer je een beker daadwerkelijk meerdere keren opnieuw gebruikt, is het een duurzaam alternatief voor wegwerpbekers. Het precieze aantal keer dat de beker opnieuw gebruikt moet worden is afhankelijk van een aantal factoren. Lees hierover meer in het artikel over LCA onderzoek.

2. Herbruikbare bekers, wat zijn de voordelen?

  • Een schoon evenement wordt gewaardeerd door bezoekers

  • Besparing op schoonmaak- en afvalkosten (ander afval komt vaker in de vuilnisbak terecht)

  • Betere drinkbeleving

3. Wat is de meest duurzame herbruikbare beker?

Bekers die gemaakt zijn van Polypropyleen (PP) zijn het duurzaamst. Dit (melkglas-achtige) materiaal is beter bestand tegen beschadiging en gaat daarom langer mee. Een lichtgewicht beker en een efficiënte wasstraat spelen hierin ook een belangrijke rol.

4. Hoe werkt het met inzamelen van de bekers?

Een herbruikbare beker is de duurzaamste keuze, mits de beker meerdere malen wordt gebruikt. Een succesvolle inzet van herbruikbare bekers is daarom onlosmakelijk verbonden met een goed borgsysteem. De borg moet hoog genoeg zijn: minimaal één euro tot maximaal de prijs van één consumptie. Dit dekt de kosten van een gemiste beker en geeft de beker extra waarde, zodat bezoekers er meer voor voelen om de beker terug te brengen. Omdat de retourbetaling niet altijd makkelijk te organiseren is én fraudegevoelig kan zijn, kiezen organisaties steeds vaker voor een alternatief: een souvenir of actiecode. Dit alternatief dient voldoende waarde te hebben voor de bezoeker. Een sympathieke én duurzame optie is het plaatsen van inleverboxen waarin bezoekers hun beker kunnen doneren aan het goede doel. Door een bekermunt uit te delen bij de entree is het mogelijk om bezoekers de eerste beker gratis te geven. De bezoeker wisselt deze munt in voor een beker bij de eerste bestelling aan de bar. Een beker verkopen zonder een retourbetaling te faciliteren, zorgt voor een enorm verlies in bekers en is dus geen duurzame keuze!

Gebruik daarom voor de communicatie richting bezoekers de logo’s en keyvisuals van de ‘Never Give Up On Your Cup’ campagne. Download de mediakit hier.

5. Reinigen op locatie en/of industrieel achteraf?

Er zijn mobiele wasstraten beschikbaar. Wanneer je over een stroom- en wateraansluiting plus afvoer beschikt, kan het interessant zijn om op locatie te spoelen, omdat je dan minder bekers nodig hebt. Dat scheelt kosten. Je hebt dan wel een backstageroute achter de barren en extra personeel nodig, voor de aan- en afvoer van bekers naar de centrale spoellocatie.

In verband met hygiënevoorschriften is industriële eindreiniging noodzakelijk. Indien de bekers niet hygiënisch en droog worden opgeslagen, ontstaat er kans op schimmelvorming. Lees hier meer over in de toolkit ‘reusable hygiene at events’

6. Welke partijen spelen een rol bij het inzetten van een herbruikbare beker?

Een goede ketensamenwerking is van groot belang voor een succesvolle implementatie van een herbruikbare beker.

 
 
PHOTO-2020-06-15-16-37-27.jpg
 


Recyclebare bekers 

1. Gerecycled of recyclebaar?

Om te beginnen is het van belang om onderscheid te maken tussen gerecyclede materialen en recyclebare materialen. Veel materialen zijn recyclebaar, maar zonder concrete maatregelen, belanden deze vaak toch in de verbrandingsoven. Ze worden dus niet daadwerkelijk gerecycled. Daarnaast zijn er ook bekers en andere producten verkrijgbaar die van reeds gerecyclede materialen zijn gemaakt. Hierdoor zijn er minder fossiele grondstoffen nodig voor het produceren van de beker.

2. Wat is een monostroom en wat is het belang ervan?

Hoogwaardige recycling is alleen mogelijk als de afvalinzamelaar het plastic afval zonder vervuiling aanlevert bij het recyclingbedrijf. Bovendien is het van belang dat verschillende types plastic gescheiden zijn ingezameld. Wanneer de verschillende types plastics bij inzameling correct gescheiden zijn, dan spreken we van een monostroom. Het creëren van zo’n monostroom begint bij het inkoopproces; zorg er voor dat alle bekers van hetzelfde materiaal gemaakt zijn.

3. Wat is hoogwaardige recycling en welke bekers zijn geschikt?

Als een beker weer gerecycled wordt tot een nieuwe beker, in plaats van bijvoorbeeld tot een keukenkastje, is er sprake van de meest hoogwaardige recycling: circulaire recycling. Wil je van een beker weer een nieuwe transparante beker maken, zoals bijvoorbeeld met rPET mogelijk is, bedruk de beker dan niet. Dit staat een hoogwaardige recycling in de weg. Embossing is een prima alternatief.

4. Wat is de beste materiaalkeuze?

PET/rPET is op dit moment het enige materiaal dat circulair gerecycled kan worden. Er kan dus weer een nieuwe beker gemaakt worden. Het gebruik van rPET (gerecycled PET) reduceert de CO2-uitstoot met zo’n 50%. Mits de bekers daadwerkelijk gerecycled worden, is rPET de meest duurzame optie voor wegwerpbekers. Nadeel van PET is dat er, in tegenstelling tot PP, geen warme dranken in geschonken worden.

Polypropyleen (PP) is in vele toepassingen heel goed recyclebaar, maar niet in bekers of (wegwerp)servies. Recyclen is daarom downcyclen: de waarde vermindert en het is daarom geen circulaire oplossing. Het LCA onderzoek laat wel zien dat de milieu impact van PP het laagst is. We houden de ontwikkelingen op het gebied van hoogwaardige recycling van PP daarom nauwlettend in de gaten.

PLA is een hernieuwbaar soort plastic op biologische basis, desondanks is de milieu impact van PLA hoger dan die van PP en( r)PET. Een belangrijke eigenschap van PLA en andere biogebaseerde disposables is dat ze van hernieuwbare grondstoffen zijn gemaakt. Overigens betekent dat niet dat ze in de natuur vergaan tot compost. Ze horen dus gewoon thuis in de afvalbak en niet op de grond! Momenteel is PLA niet hoogwaardig recyclebaar en daarmee geen duurzame keuze.

5. Hoe werkt het met inzamelen van de bekers?

Voor een schone monostroom van plastic bekers is een goed functionerend retoursysteem van belang. Geef de beker waarde, zodat bezoekers er meer voor voelen om de beker terug te brengen. Omdat een retourbetaling niet altijd makkelijk te organiseren is én fraudegevoelig kan zijn, kiezen organisaties steeds vaker voor een bekermunt. Door een bekermunt uit te geven bij de entree is het mogelijk om bezoekers de eerste beker(s) gratis te geven. De bezoeker wisselt deze munt in voor een beker bij de eerste bestelling aan de bar. Lees hier hoe Awakenings dit heeft aangepakt.

Bekers die op de grond of in de verkeerde afvalbak belanden, zijn niet geschikt om te recyclen. Gebruik daarom voor de communicatie richting bezoekers de logo’s en keyvisuals van de ‘Never give up on your cup’ campagne. Download de mediakit hier.

6. Hoe werkt het recyclingproces?

Het recyclingproces vraagt om een aanpak in de gehele keten. Het is daarom van belang om alle betrokken partijen bij dit proces te betrekken. Denk daarbij aan:

• Beker producent: waar wordt de beker gemaakt, van welk materiaal en waar komen de grondstoffen vandaan?

• Beker leverancier/drankmerken: van welk materiaal is de beker gemaakt? Zijn alle bekers van hetzelfde materiaal (monostroom)? Zit er bedrukking op of kan het ook zonder (of met embossing)?

• Horeca producent: stem af hoe de bekers moeten worden ingezameld om een schone monostroom te kunnen garanderen.

• Bezoeker: de bezoeker is een belangrijke schakel omdat alleen een schone monostroom recyclebaar is. Bekers die op de grond belanden, zijn meestal niet te recyclen. Gebruik daarom voor de communicatie richting bezoekers de logo’s en keyvisuals van de ‘Never give up on your cup’ campagne. Download de mediakit hier.

• Schoonmaakbedrijf: stem af hoe de bekers moeten worden ingezameld om een schone monostroom te kunnen garanderen.

• Afvalinzamelaar: stem af hoe de bekers moeten worden ingezameld om een schone monostroom te kunnen garanderen en naar welk recyclingbedrijf deze moeten worden getransporteerd.

• Recyclingbedrijf/plastic producent: wat zijn de acceptatievoorwaarden? Hoe moeten de gebruikte bekers (monostroom) worden aangeleverd en hoeveel ‘vervuiling’ mag er in deze afvalstroom zitten?

We hopen je alvast op weg te hebben geholpen zodat je de eerste stappen richting een afvalvrij bekersysteem kan gaan zetten. Bekijk de toolkit voor nog meer handige informatie en voorbeelden uit de praktijk en dan… aan de slag!

 

 

ArtikelLaura van de Voort