Hoe de inzet van een bekermunt zorgde voor het recycle succes van Awakenings

Ondanks dat de evenementen wereld op z’n kop staat gaat Awakenings met onverminderd enthousiasme door.  Aankomende vrijdag start de online weekender. Een grensverleggende 3D experience van de Gashouder. Eerder deze maand spraken we met Natasja Veenboer (General Manager Awakenings) voor de derde webinar van de vierdelige serie over het gebruik van herbruikbare- en recyclebare bekers. In deze bijzondere tijd nemen wij jullie graag mee in het recycle-succes van Awakenings.

 
Schermafbeelding%2B2020-06-25%2Bom%2B15.27.10.jpg
 


In 2019 heeft Awakenings tijdens de paas-editie in de Gashouder een start gemaakt met het statiegeldsysteem op softcups. De vier shows die door circa 4.000 bezoekers per avond werden bezocht waar ze het ‘’nieuwe’’ bekersysteem introduceerden verliep boven verwachting goed. De eerste stap werd gezet, de aanleiding voor de veranderende regelgeving in Amsterdam en het gevoel dat ze afval moeten recyclen voor een betere wereld. Op Awakenings Festival 2019 hebben ze ook gebruik gemaakt van het systeem. Met 40.000 bezoekers per dag was dit toch wel erg spannend! Het succes werd beloond, het festival was schoner dan ooit aan het einde van de show!


Hoe werkt het bekermuntsysteem voor de bezoekers?

  1. Bij binnenkomst krijgt de bezoeker 1x gratis recycle munt na het scannen van de e-ticket.

  2. Aan de kassa haalt de bezoeker consumptie munten.

  3. Aan de bar bestelt de bezoeker een drankje en betaalt met consumptie munten voor het drankje + 1 recycle munt voor de beker.

  4. Wanneer je beker leeg is kun je deze inleveren bij:

    De bar of toiletten in ruil voor een recycle munt.

    Het halen van een nieuw drankje aan de bar. Je betaalt dan enkel voor het drankje.

  5. Geen beker meer? Dan betaal je 1 consumptie munt voor je beker/blikje/flesje.

  6. Verlaat je het evenement? Ruil je beker om voor een recycle munt. Achterop de munt staat een code. Vul de code in op de website en maak kans op het winnen van prijzen.

 
Schermafbeelding 2020-06-25 om 15.13.50.png
 

Hoe werkt het bekermuntsysteem voor de organisatie en wat is ervoor nodig?

Om het recycle systeem in werking te zetten, is het belangrijk om met alle betrokkenen aan tafel te gaan. Door gesprekken te voeren met de met de catering, drank partners, productie, afvalbedrijven en marketing, wordt er inzicht en draagvlak gecreëerd om zo het proces werkbaar te maken voor alle betrokkenen. Ook hebben we geleerd van onze ervaring met de hard cups en hebben we gesproken met andere organisatoren om te leren van hun ervaringen.

De volgende stap was intern een plan schrijven waar we alle processen intensief doorlopen om te zien waar de kritieke punten liggen. Intern hebben we ons ‘buizensysteem’ ontwikkeld. Aan de bar worden de meeste drankverpakkingen ingeleverd en direct gesorteerd. De barmedewerker die bij de uitgifte staat zorgt dat de lege drankverpakking in de juiste buis terecht komt. Hierbij hebben we buizen voor flesjes/blikjes/flesjes en een buis per beker maat. De bekers staan rechtop naast de bar om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk bekers in een buis gaan. Onder de schenktafel komen de buizen uit in dozen, waar dus de lege blikjes en flesjes terecht komen. De beker-buizen en dozen met blikjes en flesjes worden door een barmedewerker steeds geleegd aan de achterzijde van de bar, waar grote containers staan. De recycle munten en consumptie munten die worden gebruikt om als statiegeld te betalen, houden wij apart. Zo kunnen we van elke show zien hoe vaak men statiegeld heeft betaald.

Daarnaast is duidelijke communicatie met bezoekers is erg belangrijk, daarom hebben we gezorgd voor een duidelijke afbeelding en film over hoe het systeem werkt. Deze delen wij met onze bezoekers via de website, socials en mailings. Op het evenement hangt er bij de entree en bij elke bar ook nog een banner met de volledige beschrijving van het recycle systeem.

Welke uitdagingen zijn jullie tegen te komen?

De eerste stap voor ons was om te inventariseren wat we hebben aan assortiment drankjes, de bijbehorende drankverpakkingen en de hoeveelheid per show. Samen met Leonie Boon van Green Events heeft Awakenings onder andere een samenwerking opgezet met het recyclebedrijf Morssinkhof Plastics.

Na iedere Awakenings editie werd het verzamelde PET-afval naar het recyclebedrijf gebracht. Zij recyclen het PET-afval, zodat deze opnieuw als grondstof voor de oorspronkelijke toepassing kunnen worden ingezet. Van de bekers kunnen ze dus weer nieuwe bekers worden gemaakt. Hiervoor is het belangrijk om zoveel mogelijk mono stromen (een schone stroom afval van één specifieke categorie) te creëren. Al ons plastic is nu van PET, zonder inkt bedrukking of andere factoren die niet tot de PET-categorie behoren.

Hoeveel bekers hebben jullie kunnen recyclen?

‘’Aan de hand van het aantal recycle en consumptie munten waarmee is betaald als statiegeld, zien wij dat 92% van alle drankverpakkingen weer werd ingeleverd.’’ Een geweldig resultaat waar we ontzettend trotst op zijn! Waar we nog een verbetering willen zien is bij de uitgangen. Daar stonden medewerkers met schone containers die de bezoekers instrueerden om hun laatste bekers, flesjes en drankhouders nog in te leveren tegen een recycle munt. Toch verdwijnen er nog vaak bekers, flesjes, blikjes en andere vormen van afval op plekken waar we ze liever niet zien, zoals op de grond.

Hoe hebben bezoekers het bekermuntsysteem ervaren?

Bezoekers krijgen de recycle munt gratis bij de entree zodra de entreeticket is gescand, dit kost de bezoekers dus niets. Ook een ‘vieze’ beker, blikje of flesje mogen ze bij ons inleveren. Deze worden door ons wel apart gehouden en bij het PMD-afval gedaan. Dus niet bij het schone PET afval!

We hebben veel positieve reacties ontvangen! Bezoekers vinden het prettiger om op een schone vloer te dansen. Uiteraard zijn er altijd bezoekers die het systeem als vervelend ervaren, maar het is nou eenmaal noodzakelijk en soms kunnen we deze ervaringen meenemen als verbeterpunt. We maken het de bezoekers zo gemakkelijk mogelijk door in de bezoekers enquête die we na afloop versturen te vragen naar meningen en ervaringen. Dit heeft ertoe geleidt dat het beker systeem in 2019 met een 8 gewaardeerd werd!

Heb je tips voor organisatoren die overwegen met dit systeem te gaan werken?

Begin met het inventariseren van je assortiment, bekijk wat je hierin kan aanpassen om minder verschillende soorten afvalstromen te krijgen en schrijf een plan. In dit plan schrijf je alle facetten van het statiegeldsysteem en recyclen uit, zo kom je niet voor verassingen te staan. Bekijk het plan ook vanuit de ogen van de organisatie, leverancier en bezoeker om ervoor te zorgen dat het goed aansluit op alle behoeftes en dat het voor iedereen werkbaar is.

Meer weten over recycling en het schrijven van een recycleplan? Kijk op www.plasticpromise.nl/toolkit

 
 
CaseLaura van de Voort