faq: statiegeldsysteem op kleine flesjes & evenementen

Onlangs publiceerden we een artikel over de ins en outs van het nieuwe statiegeldsysteem voor kleine flesjes dat op 1 juli 2021 ingevoerd gaat worden. In dit artikel geven we een overzicht van de meest gestelde vragen & antwoorden over de invoering in de praktijk. De vragen zijn opgedeeld in de categorieën algemeen, praktische werking systeem, vrijwillige innamepunten en statiegeld & recycling.

ALGEMEEN

Hoe is een fles te herkennen als een statiegeldfles en weet het systeem dat het statiegeld heeft?

Vanaf 1 juli is statiegeld op kleine plastic flesjes voor frisdranken en water verplicht, op grote flessen blijft dit ook bestaan. De flesjes die vallen onder het systeem zijn te herkennen aan een statiegeld logo op de labels en zullen een nieuwe EAN-code hebben.

Welke flessen vallen NIET onder het statiegeldsysteem?

Uitgesloten van de statiegeldverplichting zijn siropen, zuivel en sappen in plastic.

Per wanneer gaat het statiegeldsysteem op kleine flesjes in?

De verplichting om kleine PET-flessen mét statiegeld op de markt te brengen gaat voor producenten en importeurs in vanaf 1 juli 2021. Wederverkopers mogen hun bestaande voorraad met niet-statiegeldflessen blijven verkopen.

Producenten/importeurs en co-packers van kleine flesjes mogen starten met de verkoop op 1 juni 2021, omdat een overgangsfase noodzakelijk is. Dat betekent dat de consument vanaf 1 juni kleine petflessen met én zonder statiegeld kan kopen.

Aan het statiegeld logo ‒ dat een verplicht onderdeel is van de verpakking ‒ kan de consument zien of het een flesje met of zonder statiegeld is. Vanaf 1 juni 2021 worden de flessen ook herkend in de RVM (Reverse Vending Machine).

 

 
 

PRAKTISCHE WERKING SYSTEEM

Hoe moet een fles ingeleverd worden?

Goed om te weten is dat het etiket op de fles moet zitten om geteld te kunnen worden want dit gebeurt aan de hand van de EAN-code op het etiket. Bovendien is het beter als de dop erop zit. Het kan zonder, maar ook de dop bestaat uit waardevol materiaal en zorgt er bovendien voor dat er niet gelekt wordt. Deze boodschappen worden ook betrokken bij de consumentencampagne.

Wat als het label van de PET-fles afgevallen is?

Als het label er af is kan er geen statiegeld uitbetaald worden.

Mogen grote en kleine PET-flessen bij elkaar in de zak? Of een Smirnoff flesje bijvoorbeeld?

Ja, grote en kleine flessen mogen bij elkaar. Een Smirnoff flesje mag ook mee, het zal alleen niet meetellen als statiegeldfles. Er zit geen statiegeld op alcoholhoudende dranken.


VRIJWILLIGE INNAMEPUNTEN

 Kan een festival als vrijwillig innamepunt gelden?

Ja, die mogelijkheid wordt geboden, dan gelden de voorwaarden van Statiegeld Nederland voor vrijwillige innamepunten. Meer informatie – en deze wordt steeds geüpdate - is te vinden op de website van Statiegeld Nederland 

Wat valt er onder potentiële vrijwillige innamepunten?

·   Vrijwillige innamepunten hebben keuzevrijheid over het wel of niet uitkeren van statiegeld.

·   Ook is het mogelijk te werken met donatiebakken voor het goede doel.

·   Als vrijwillige innamepunt kiest voor machinale inname van de fles, dan staat daar een kostenreflectieve vergoeding tegenover. De hoogte van vergoedingen in het systeem wordt vastgesteld door de nieuwe uitvoeringsorganisatie Statiegeld Nederland.

Is het verplicht in het nieuwe systeem om je aan te melden als vrijwillig innamepunt, ook als klein event?

Zowel kleine als grote events kunnen zich aanmelden bij Statiegeld Nederland als vrijwillig innamepunt. Het is echter ook mogelijk om hierover afspraken te maken met bijvoorbeeld de groothandel, dan is aanmelden niet nodig.


STATIEGELD & RECYCLING

Bij het statiegeldsysteem is het belangrijk om zo weinig mogelijk afvalstromen te hebben, zodat er gemakkelijk 1 soort plastic gerecycled kan worden. Zorgen kleine flesjes op de dranklijst niet juist voor een extra afvalstroom wat het statiegeldsysteem moeilijker uitvoerbaar maakt?

Het toevoegen van kleine flesjes aan het huidige statiegeldsysteem maakt dat er meer materiaal gerecycled kan worden. De grote- en kleine PET flessen zijn gemaakt van hetzelfde PET-materiaal. De markt van gerecycled materiaal dat opnieuw ingezet kan worden als grondstof voor een fles is nog beperkt, dus ook op die manier draagt de uitbreiding bij aan recycling mogelijkheden in de keten.

Hoe zit het met flesjes 50% en 100% rPET, kunnen deze bij elkaar?

Al het PET kan bij elkaar in één zak worden gedaan.

Hoe zit het met het verschillende materiaal van fles en dop?

Deze worden later in het proces gescheiden van de fles. PET-flessen worden door granulatoren tot kleine stukjes, de zogenaamde “flakes”, gemalen. Met behulp van een drijf-zink scheidingstechniek wordt polyethyleen (PE) plastic gescheiden van PET plastic.

De doppen van de PET-flessen zijn vaak van PE gemaakt. De PE wordt ook als gerecycled product verkocht. De PET-flakes worden vervolgens gewassen en gedroogd. Zo wordt het PET gescheiden van de dop en het label. Het materiaal van de fles kan zo weer gebruikt worden voor het produceren van nieuwe flessen.

Kunnen er bij de vrijwillige inname punten ook andere plastic afvalstromen worden ingeleverd?

Nee, het betreft inderdaad enkel de PET-flessen.

Hoe gaat het na het telcentrum met de recycling?

In het telcentrum worden alle flessen geteld en gescand. Op basis hiervan wordt het statiegeld verrekend. Daarna worden de flessen geplet en gaan ze in balen naar een recycler, die de flessen verwerkt tot grondstof voor nieuwe flessen.

 
 

Op de website van Statiegeld Nederland vind je de laatste, actuele informatie met betrekking tot het statiegeldsysteem. Heb jij nog een vraag waarvan je het antwoord niet terug kan vinden? Laat het weten via info@plasticpromise.nl.