Statiegeldverplichting op kleine flesjes, wat betekent dit voor jouw evenement?

Vanaf juli van dit jaar worden er een aantal veranderingen in en wet & regelgeving doorgevoerd met betrekking tot het gebruik van wegwerp plastics. We publiceerde eerder een artikel over welke gevolgen dit voor de evenementensector heeft. In dit artikel lichten we een van die nieuwe regels uit; statiegeldverplichting op kleine flesjes. Wat betekent dit in de praktijk? Waar dien je als organisator of horeca producent rekening mee te houden? We zetten de belangrijkste punten op een rij:

  • Statiegeldverplichting op kleine PET-flesjes 

  • Frisdrank en water (sappen en zuivel zijn uitgezonderd)

  • Statiegeld bedraagt €0,15  

  • Evenementen zijn vrijwillige innamepunten 

  • Ingangsdatum: 1 juli 2021

Statiegeld verplicht
De drankproducent is verplicht om statiegeld door te belasten naar de groothandel en die belast dit bedrag weer door aan het verkooppunt. Oftewel de organisatie draagt bij de inkoop van het product statiegeld af en zal dit op enige wijze door moeten belasten aan de bezoeker. Gebeurt dit niet, dan kan er door de statiegeldverplichting een enorme (onnodige) kostenpost ontstaan. 

Statiegeld Nederland
Sinds de jaren 80 wordt er al statiegeld geheven op grote PET flessen, dat zijn er jaarlijks zo’n 600 miljoen. Nu komen daar zo’n 900 miljoen kleine flesjes bij. Om dit in goede banen te leiden wordt er met één nationaal verplicht systeem gewerkt. De uitvoering hiervan is in handen van Statiegeld Nederland. Zij zorgen voor zowel de financiële afhandeling als het logistieke proces. Jan Broekhuisen (Associate Director Logistics Strategy & Deposits Systems bij Coca-Cola European Partners) is nauw betrokken bij de opzet van het systeem en deelde de belangrijkste feiten en aandachtspunten met ons. Jan; “De invoering van statiegeld op kleine flesjes vraagt om een gedegen aanpak in de praktijk. We vinden het daarom belangrijk om organisatoren en onze klanten hierbij te helpen”.

Statiegeldbedrag
Het statiegeld voor grote PET flessen (> 1 liter) bedraagt €0,25 en voor kleine flessen (< 1 liter) is dat €0,15. In totaal zal er dagelijks circa €800.000 aan statiegeld verrekend gaan worden. Dat vraagt om een financieel integer systeem. Om die reden worden de barcodes (ook wel EAN codes genoemd) voor grote en kleine flessen aangepast. Daarnaast is het nieuwe statiegeldfles-logo terug te vinden op de wikkel dat om de flessen zit.

 
Statigeldfles zwart.png
 


Evenementen zijn vrijwillige innamepunten
Er wordt onderscheid gemaakt tussen verplichte en vrijwillige inname punten. Grote supermarkten, groothandels, treinstations en tankstations zijn als verplicht innamepunt aangemerkt. Dit betekent dat zij verplicht zijn om lege flesjes in te nemen en het betaalde statiegeld uit te keren aan de consument. Evenementen zijn net als bijvoorbeeld kleine supermarkten, sportaccommodaties, horecagelegenheden, fastfood ketens, bioscopen en attractieparken, vrijwillige innamepunten. Dat wil zeggen dat je als organisator zelf mag bepalen of je lege flesjes inneemt en uitbetaald. Dit geeft organisatoren de vrijheid om met een retoursysteem te werken zonder dat hier het vastgestelde statiegeld bedrag van €0,15 aangehouden moet worden


Labels en big-bags
De flessen dienen in speciale big-bags te worden ingezameld, deze worden afgesloten met een label welke is voorzien van een barcode. Door je te registreren bij Statiegeld Nederland ontvang je de labels per post. De big-bags kun je tegen een statiegeldwaarde bestellen bij de groothandel. Zorg dat je dit op tijd doet, zonder juiste labels kan de retourbetaling niet aan jouw naam gekoppeld worden en kan er dus ook geen betaling plaatsvinden. De flessen vertegenwoordigen een geldwaarde en dat brengt risico’s met zich mee. Voorkom verlies of fraude door de flessen tijdens het gehele proces - van levering tot retourbetaling - als waardevol te behandelen. Zorg ervoor dat de verschillende partijen waarmee je samenwerkt verantwoordelijkheid dragen en maak daar duidelijke afspraken over.


Logistiek vrijwillige innamepunten
Vrijwillige inname punten kunnen de flessen op 2 manieren aanleveren:

  1. De groothandel neemt de big-bags met flessen mee naar het distributiecentrum, daar worden de flessen opgeslagen. De groothandel ontvangt hiervoor een grossiers vergoeding. Vervolgens worden de flessen door de drankproducenten in volle vrachtwagens naar het telcentrum gebracht.

  2. Indien op het evenement een volle vrachtwagen kan worden opgespaard kan Statiegeld-Nederland de flessen direct afhalen op het evenement. In dat geval ontvangt de organisator een financiële vergoeding van €0,06 cent per fles.

Volle vrachtwagen
Om het transport zo efficiënt en duurzaam mogelijk te laten verlopen is het van belang om alleen volle vrachten aan te leveren. We geven je een idee over wanneer een vracht vol is: In een big-bag passen circa 230 grote PET flessen of 600 kleine, het mag ook een mix van beide soorten flessen zijn. Een vrachtwagen is vol zodra er circa 81 big-bags in zitten. Dat betekent dat er in een volle vracht zo’n 18.630 grote flessen of 48.600 kleine flesjes zitten (of een mix hiervan).

 
 

Donatie voor een goed doel
Een sympathieke optie is het plaatsen van donatiebakken waar bezoekers hun statiegeldflesjes kunnen doneren aan een goed doel. Zorg ervoor dat dit begeleid wordt om te voorkomen dat de bakken vervuild raken met afval. Zonder toezicht levert dit gegarandeerd een vervuilde stroom op. Vanaf juni 2021 zijn hiervoor speciale donatiebakken verkrijgbaar via Statiegeld Nederland.

Statiegeld op blik
Overstappen van flesjes naar blik is een tijdelijke oplossing want vanaf 31 december 2022 wordt er ook statiegeld op blikjes geheven. Hoe dit in de praktijk in z’n werk gaat is op dit moment nog niet bekend, we volgen het uiteraard op de voet. 

Bezoekersonderzoek 
Carmen Helmink (Senior Manager Shopper Marketing bij Coca-Cola European Partners) deelde een aantal resultaten uit het onderzoek naar dat Coca-Cola European Partners onlangs heeft uitgevoerd. In dit onderzoek werden 1218 Nederlanders tussen 18-39 jaar, welke in 2019 minimaal 2 festivals hadden bezocht, gevraagd welke drankverpakking de voorkeur heeft en wat ze van de invoering van statiegeld op festivals vinden. Carmen; “Het onderzoek laat zien dat voor festivalbezoekers een flesje de absolute voorkeursverpakking is voor frisdrank. Dit is gedreven door de hoogste score van een flesje op gebruiksgemak, kwaliteit en hygiëne. Alleen op duurzaamheid geeft de bezoeker een herbruikbare beker een hogere score. De bezoeker drinkt frisdrank het liefst uit een 375ml flesje, gevolgd door een herbruikbare beker en dan andere formaten flesjes (250ml en 500ml). Een wegwerpbeker en blikje scoren lager”.

Bezoekers positief over statiegeld 
Het LCA onderzoek naar de milieu impact van afvalvrije bekersystemen dat we in 2020 publiceerde laat zien dat een retoursysteem cruciaal is voor een duurzame inzet van zowel herbruikbare of recyclebare bekers en flesjes. Maar wat vinden bezoekers van zo’n systeem? Maar liefst 69% van de ondervraagde festivalbezoekers staat positief tegenover statiegeld en 74,9% vindt het bijdragen aan verduurzaming van festivals belangrijk. De ondervraagde festival bezoekers zijn bereid om meer te betalen voor een flesje zonder statiegeld dan voor een beker. En dat geldt dus zeker ook voor een flesje mét statiegeld. Een half muntje statiegeld is volgens de bezoeker het ideale bedrag.

 
20201103StatiegeldNL0234.jpeg
 

Meestgestelde vragen
Kan een fles zonder dop ingeleverd worden? Wat gebeurd er met gedeukte flesjes? Mogen verschillende PET flessen bij elkaar in een zak? Hoe weet ik of er statiegeld op een flesje zit? Hier vind je de meest gestelde vragen & antwoorden. En op de website van Statiegeld Nederland vind je heel veel aanvullende informatie en handige downloads. 

Afvalvrij systeem voor bekers en flesjes
Ben je, ondanks de onzekere periode waarin de sector zit, vol goede moed gestart met de voorbereidingen voor jouw evenement? Breng dan in kaart wat de invoering van statiegeld op kleine flesjes voor jou betekent en ga aan de slag met een afvalvrij systeem voor bekers en flesjes. Lees hierover meer in onze toolkit.

Fotocredits: Statiegeld Nederland